sobota, 31 marca 2012

Gorace placuszki truskawkowe

Składniki

500 g truskawek
40 g cukru
4 jajka
120 g maki
10 lyzek mleka
3 lyzki smietany
szczypta soli
1 lyzka roztopionego masla
cukier puder do posypania



Przygotowanie

1. Jajka rozbic, oddzielic zoltka od bialek, po czym zoltka utrzec z maka, mlekiem, smietana i sola, domieszac plynne maslo. Odstawic ciasto na 30 minut.

2. W tym czasie ubic piane z bialek, nastepnie wymieszac ja z ciastem. Truskawki pokroic w plasterki i dodac do ciasta.

3. Na patelni rozgrzac tluszcz, nakladac lyzka ciasto i piec placuszki na zlotozolty kolor. Po usmazeniu posypac cukrem pudrem.


Najlepiej smakuja na cieplo!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz