niedziela, 4 marca 2012

szaszlyki z kurczaka w curry

Składniki

400 g filetow z piersi kurczaka,
1 zabek czosnku,
7 lyzek oleju,3 lyzki soku z cytryny,
1 lyzeczka lagodnej curry,
1 duza marchewka,
12 malych kapeluszy pieczarek,
1 zielona i czerwona papryka,
2 male cebule,
150-200 g cienkich plasterkow boczku,
sol,pieprz,
szpadki szaszlykowe.

SOS CURRY Z JABLKIEM:
sos z pieczenia szaszlykow,
1 lyzka soku z cytryny,
1/2 szkl.rosolu,
1 jablko,
miod,pieprz cayenne,curry,
2 lyzki smietany 30%.



Przygotowanie

Mieso umyc i pokroic w duza kostke.

Obrany czosnek wycisnac do miski,dodac 4 lyzki oleju,sok z cytryny,curry i wymieszac.Mieso ulozyc w marynacie przykryc i odstawic na ok.1 godz.

Marchew obrac pokroic ukosnie w plasterki i razem z pieczarkami wrzucic na 3 min.do osolonej wrzacej wody.Papryki przepolowic wydrazyc miazsz umyc i pociac na kawalki.Obrana cebule pokroic w osemki.Papryke i cebule sparzyc.
Wyjac mieso z marynaty i osaczyc.Kazdy kawalek zawinac w plasterek boczku.Na kazda szpadke nadziac po 3 kawalki miesa poprzekladane warzywami.Posypac sola i pieprzem.Szaszlyki smazyc w pozostalej ilosci oleju przez 8-10 minut,obracajac czesto i smarujac marynata.

Posmarowane olejem szaszlyki mozna z powodzeniem piec na ruszcie.
Podawac z ryzem i roznymi sosami(na zdjeciu:z sosem paprykowym)mozna ryz i sos wymieszac razem.

Sos paprykowy:http://www.wielkiezarcie.com/przepis28508.html
SOS CURRY Z JABLKIEM:
sos z pieczenia szaszlykow zagotowac z sokiem z cytryny rosolem i pokrojonym jablkiem.Gotowac az jablko sie nie rozpadnie.Dodac miod,sok z cytryny,pieprz cayenne i curry.Zaprawic smietana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz