sobota, 31 marca 2012

Orzechowy keks z białek

Składniki

Składniki:

7-8 białek
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 szklanki mąki
25 dkg margaryny
łyżka proszku do pieczenia
25 dkg orzechów
różne bakalie mogą być m.in.:  rodzynki, skórka z cytryny i pomarańczy, suszone morele itp...



Przygotowanie

Z białek ubić bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy i ubijać około 10 minut. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukrów wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Roztopić margarynę, a następnie przestudzoną dolać do ciasta. Na koniec do ciasta dodać posiekane orzechy i różne bakalie.  Formę ( na keksa "podłużna") wysmarować tłuszczem i opruszyć bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec około 45-55 minut w temperaturze 180*C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz