Składniki
1 kg ziemniaków
20 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
1 jajko
stolnica to wyrobienia ciasta i krojenia paluchów
Przygotowanie
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, duże ziemniaki pokrajać. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Wsypać 1 łyżeczkę soli. Ugotować do miękkości (ok. 20 min). Odlać wodę, ziemniaki utłuc tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków Ziemniaki dać na stolnice do wystudzenia. Do wystudzonych ziemniaków wsypać odważoną mąke pszenną i ziemniaczaną i jajko. Wyrobić ciasto. Podzielić je na małe kawałki, robić ruloniki i kroić małe paluchy. Zagotować wodę w dużym garczku, dodać łyżeczkę soli i troszkę oleju żeby się paluchy nie sklejały. Do wrzącej wody wrzucać po parę paluszków. Gotować 2 min od wypłynięcia. Po tym czasie wyciągnąć na sitko, przepłukać wodą i można jeść.
Ja uwielbiam jeść paluchy z bułką tartą (2 łyżki masła, 1 łyżka bułki tartej) usmażyć :)
Paluszki zawsze wychodzą, są przepyszne!!!:)
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz