sobota, 10 marca 2012

Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami

Składniki

4 szklanki mąki tortowej,
4 duże jaka kurze (lub 5 mniejszych)
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego,
250 g masła roślinnego lub margaryny,
2 łyżki stołowe śmietany 22 %,
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego,
1/2 szklanki cukru,
1 op (75 g) kisielu truskawkowego,
2 - 3 łyżki cukru - do piany
3 duże jabłka,
0,5 - 0,7 kg śliwek,
3 - 4 łyżki cukru (w zależności czy śliwki są mniej lub bardziej kwaśne),
4 - 6 łyżek cukru pudru do posypania upieczonego ciasta

tłuszcz - do blaszki
bułka - tarta do blaszki






Przygotowanie

Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy, by spulchnić i napowietrzyć mąkę, wtedy ciasto jest lekkie i bardzo kruche). 
Z mąki z proszkiem do pieczenia, cukru, cukru waniliowego, masła, śmietany i żółtek zagniatamy szybko ciasto koniuszkami palców, a gdy składniki połączą się, zarabiamy je w kulę i wstawiamy na 25 - 30 minut do lodówki.
W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka oraz śliwki.
Jabłka obieramy, kroimy na ósemki.
Śliwki drylujemy i dodajemy do jabłek.
Zasypujemy je 3 - 4 łyżkami cukru i cynamonem.
Blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm (lub inną) smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką i na tak przygotowaną układamy wyjęte z lodówki 3/4 ciasta - rozprowadzając je na blaszce dłońmi umoczonymi w oleju (Możemy także ciasto wcześniej rozwałkować na stolnicy). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nim jabłka i śliwki.
Do wysokiego naczynia przelanego zimną wodą wlewamy białka, dodajemy odrobinę soli i ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach około 3 - 4 minuty, a następnie dalej miksując dodajemy cukier i ubijamy, aż do rozpuszczenia się cukru.
Pod koniec ubijania dodajemy kisiel w proszku i dokładnie miksujemy go z pianą. Tak przygotowaną pianę wykładamy na owocach, wyrównujemy powierzchnię.
Z pozostałej 1/4 części ciasta rwiemy małe kawałeczki, rozpłaszczamy je w palcach i układamy takie "łatki" na pianie.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestudzeniu dekorujemy je cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz