czwartek, 29 marca 2012

Kurczak Orientalny

Składniki

Pierś z kurczaka
Mieszanka warzyw chińskich(mrożonych)
Ananasy w puszce
Sos sojowo-grzybowy
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
Olej sezamowy
Orzeszki ziemne,prażone
Miód
Imbir
Curry
Papryka słodka
1 szklanka bulionu(najlepiej cielęcego)



Przygotowanie

Piersi z kurczaka pokroić w paski,natrzeć curry,słodką papryką i sosem sojowym.Podsmażyć na oleju sezamowym,przełożyć do większego rondelka.Warzywa podsmażyć na oleju.Na osobnej patelni przez około 2 minuty smażyć cebule(dodać do niej kilka kropli sosu sojowego),następnie dodać pokrojonego ananasa z puszki(około 3 plastry) i smażyć znów 2 minuty.Wszystkie podsmażone składniki zmieszać razem i doprawić sola i curry.PRZYGOTOWANIE SOSU:Na kilka kropli oleju sezamowego wrzucić drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek,po około 1 min.dodać świeżo starty imbir(lub szczyptę przyprawy),orzeszki ziemne.Następnie wlać bulion i sok z puszki od ananasów.Dodać szczyptę curry i słodkiej papryki.Na koniec dodać łyżeczkę miodu i 2 łyżeczki sosu sojowego.Całość pozostawić na około 5 na małym ogniu,po czym wlać do mięsa i warzyw.Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić na około 10 min.na małym ogniu.Danie świetnie smakuje zarówno z ryżem jak i frytkami:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz