czwartek, 29 marca 2012

Masa chałwowa

Składniki

1 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
25 dag chałwy waniliowej
mały kieliszek spirytusu

1 1/2 kostki masła



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać pół szklanki zimnego mleka
i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka zagotować, wlać masę jajeczną na wrzące mleko.
Ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać stopniowo wystudzony
budyń. Na końcu dodawać pokruszoną chałwę i mały kieliszek spirytusu.

Masa pochodzi z przepisu na ciasto z chałwą i doskonale nadaje się do
przekładania innych ciast i tortów.

Wszelkie kombinacje dozwolone :)))

Polecam i życzę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz