niedziela, 11 marca 2012

Naleśniczki z bananami

Składniki

NA NALEŚNIKI:
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-1,5 szklanki mąki
-1 szklanka gazowanej wody mineralnej
-szczypta soli

PRZYDA SIĘ TEŻ...
-1 słoiczek dżemu/konfitur/marmolady o smaku wiśniowym
-6 bananów
-"coś" do dekoracji :)



Przygotowanie

NALEŚNIKI:
Wymieszać mleko z jajkami, dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać tak,aby nie było grudek. Wtedy wlać wodę mineralną, wsypać sól, jeszcze raz wymieszać i odstawić ciasto na pół godziny. Po tym czasie smażyć na patelni (w miarę możliwości i umiejętności cienkie :)) naleśniki. Z podanych proporcji wychodzi mi ich około 12.

A NASTĘPNIE...
Naleśniki posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na każdy naleśnik nałożyć połówkę banana i zwinąć w rulonik. Ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiekać przez ok.10 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu udekorować. Ja naczęściej robię "wzorek" z kleksików bitej śmietany, konfitur wiśniowych i cząstek mandarynek,a póżniej całość posypuję tartą czekoladą,ale to tylko moja sugestie,z której nikt nie musi korzystać :D

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz