niedziela, 11 marca 2012

Sałatka brokułowa z chrupiącym boczkiem, kiełkami i prażonym słonecznikiem

Składniki


Składniki:




1. Duży, świeży brokuł, lub dwa mniejsze;
2. Opakowanie kiełków fasoli mung;
3. Pół szklanki ziaren słonecznika;
4. 10 plastrów wędzonego boczku;
5. 400 g gęstego jogurtu greckiego;
6. Dwie łyzki majonezu;
7. Dwa duże ząbki czosnku;
8. Sól, pieprz.






Przygotowanie


Sposób przygotowania:

1. Brokuła umyć, przelać wrzątkiem lub (jeśli ktoś nie lubi surowego) ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie podzielić go na małe różyczki;
2. Plastry boczku ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 5 do 10 minut, aż zbrązowieją i staną się chrupiące. Upieczone plastry boczku połamać na małe kawałki;
3. Słonecznik prażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabierze złocistego koloru;
4. Różyczki brokuła, kiełki, połamane plastry boczku i sprażony słonecznik wymieszać razem w dużej misce;
5. Przygotować sos: wymieszać jogurt grecki z dwoma łyżkami majonezu, dodać przciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wymieszać. Sos wlać do do sałatki i dokładnie wymieszać;
6. Sałatkę doprawić solą i pieprzem do smaku;
7. Przygotowaną sałatkę wstawić na kilka godzin przed podaniem do lodówki, aby składniki się przegryzły.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz