poniedziałek, 26 marca 2012

Rolada z boczku z grzybami

Składniki

1,5 kg. boczku wieprzowego,15 dag.boczku wędzonego,1 cebula,25 dag.suszonych grzybów,łyżka oleju,majeranek,sól,pieprz.



Przygotowanie

Boczek lekko rozbijamy tłuczkiem i nacieramy z obu stron solą,pieprzem i majerankiem.Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny.Następnie odcedzamy i kroimy na kawałki.Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju.Mieszamy z grzybami,przyprawiamy solą i pieprzem i rozkładamy równomiernie na płacie boczku.Na grzybach układamy plastry wędzonego boczku.Boczek rolujemy i mocno związujemy sznurkiem.Roladę układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut  w temp. 200 stopni.Następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę.Roladę podajemy na ciepło lub zimno z chrzanem lub ćwikłą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz