sobota, 10 marca 2012

Szarlotka wg Daneczki

Składniki


60 dkg mąki tortowej
25 dkg cukru
cukier waniliowy
35 dkg tłuszczu (20 dkg masła + 15 dkg margaryny)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (4 żółtka i 1 całe jajko)
2 łyżki kakao
1,5 kg jabłek

Dodatkowo:



3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
cynamon
kasza manna
bułka tarta
szczypta soli




Przygotowanie

Mąkę posiekać z cukrem, masłem i margaryną. Do 4 żółtek i 1 całego jajka dodać proszek do pieczenia, wymieszać i wlać do posiekanej z tłuszczem mąki, szybko wyrobić. Powstałe ciasto podzielić na 2 nierówne części. Do 1/3 części ciasta dodać 2 łyżki kakao i wyrobić. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto z kakao do zamrażalnika. W tym czasie obrać jabłka, pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon, galaretkę, wymieszać dokładnie i zostawić. Blaszkę (wymiary dna: 21 x 37) posmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Do 4 białek dodać szczyptę soli, ubić mikserem na sztywną pianę dodając podczas ubijania 3/4 szklanki cukru i na koniec, zwalniając obroty miksera do minimum, dodać budyń śmietankowy. Wyjąć z lodówki większą część ciasta i zetrzeć do blaszki na tarce o dużych oczkach lub po prostu urywać kawałki ciasta i wylepić nimi dno blaszki. Posypać cienką warstwą kaszy mannej. Wyłozyć na ciasto przygotowane wcześniej jabłka, które również posypać cienką warstwą kaszy mannej i rozsmarować na nich ubitą pianę z białek. Wyjąć z zamrażalnika pozostałą część ciasta z kakao i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na pianę z białek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz