poniedziałek, 5 marca 2012

Mus czekoladowo - śmietanowy

Składniki

250 g gorzkiej czekolady pokruszonej na kawałki
100 ml śmietany kremówki
6 białek z dużych jajek o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru
wiórki czekoladowe do dekoracji



Przygotowanie

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, studzić aż wystygnie ale nie stężeje.
Śmietanę polączyć w misce z wystudzoną, lecz wciąż płynną czekoladą.
Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno, dodać troche piany do masy czekoladowo-śmietanowej i delikatnie wymieszać.
Wymieszać z pozostałą pianą, przełożyć mus do pucharków.
Chłodzić w lodówce 3 godziny.Tuż przed podaniem udekorować wiórkami z czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz