niedziela, 25 marca 2012

Tiramisu

Składniki

Ciasto: 5 jajek
         10 dkg.cukru
           6 dkg.mąki pszennej
           6 dkg.mąki ziemniaczanej
           2 łyżki kawy mielonej
             szczypta soli

Krem:  3 żółtka
        50 dkg.serka mascarpone
          4 łyżeczki żelatyny
      250 ml.likieru amaretto
        13 dkg.kokosanek
            polewa czekoladowa



Przygotowanie

Białka ubić na sztywno,żółtka ubić na parze z cukrem i solą.Dodać mąkę,kawę i pianę z białek.Upiec ciasto - temp.180 stopni.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku,ostudzić.Ubić żółtka,wymieszać z żelatyną i serkiem.Kokosanki pokruszyć,namoczyć w likierze i dodać do masy serowej.Wstawić do lodówki na 20 min
Ciasto przekroić na 3 części,każdą nasączyć likierem,posmarować cienką warstwą polewy i przełożyć kremem.Wierzch i boki ciasta również posmarować kremem i posypać kawą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz