czwartek, 29 marca 2012

Pyszna fasolka po bretońsku!!!

Składniki


Kilogram Fasoli „ Jaś” świeżej
3 laski dobrej kiełbasy
przecier pomidorowy (ja używam krojone pomidory w kartoniku z dodatkiem oliwy i czosnku)
mąka, masło
przyprawy (kminek, majeranek, pieprz, sól, maggi, ziele angielskie, liść laurowy)                                




Przygotowanie

Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować ją w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kminku. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Fasola gotuje się dość długo. (ok 1h) Kiełbaske i cebule pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać do miękkiej już fasolki. Następnie dodajemy koncentrat lub pokrojone pomidorki z kartonika:)) Robimy zasmażkę (2 łyżki masła, 5 łyżek mąki) przyrumieniamy i wrzucamy do garczka z fasolą. Pogotować jeszcze z 5 min. Doprawić do smaku:)

SMACZNEGO!!!

FASOLKA WYCHODZI PYSZNA!!!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz