Składniki
Kawałek schabu
Na marynatę:
W równej ilości: oliwa z oliwek, ocet winny i miód.
Papryka czerwona słodka,
Pieprz cytrynowy
Sól
Cząber
Majeranek
Czosnek przepuszczony przez praskę
Dodatkowo:
Jabłko
Do marynaty można dodać dowolną ilość przypraw i zestaw jaki kto lubi.
Przygotowanie
Taka moja mała wariacja na temat schabu pieczonego w całości.
Przygotować marynatę: wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i sparzyć wrzątkiem. Następnie nasmarować marynatą i włożyć do lodówki na conajmniej 12 godzin. Dobrze jest obrócić mięso kilka razy.
Jabłko umyć, pokroić w ósemki.
Przygotować rękaw do pieczenia: na spód wyłożyć kawałki jabłek, na nie ułożyć schab, polać marynatą i położyć resztę jabłka. Zamknąć i wstawić do nagrzanego (180st) piekarnika i piec.
Czas pieczenia żalezy od wielkości schabu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz