wtorek, 13 marca 2012

Schab pieczony w całości

Składniki

Kawałek schabu

Na marynatę:
W równej ilości: oliwa z oliwek, ocet winny i miód.
Papryka czerwona słodka,
Pieprz cytrynowy
Sól
Cząber
Majeranek
Czosnek przepuszczony przez praskę

Dodatkowo:
Jabłko


Do marynaty można dodać dowolną ilość przypraw i zestaw jaki kto lubi.



Przygotowanie

Taka moja mała wariacja na temat schabu pieczonego w całości.

Przygotować marynatę: wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i sparzyć wrzątkiem. Następnie nasmarować marynatą i włożyć do lodówki na conajmniej 12 godzin. Dobrze jest obrócić mięso kilka razy.
Jabłko umyć, pokroić w ósemki.
Przygotować rękaw do pieczenia: na spód wyłożyć kawałki jabłek, na nie ułożyć schab, polać marynatą i położyć resztę jabłka. Zamknąć i wstawić do nagrzanego (180st) piekarnika i piec.
Czas pieczenia żalezy od wielkości schabu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz