Składniki
ok. 1,5 kg ziemniaków
1/2L śmietany kremówki (ja użyłam łaciatą30%)
3 ząbki czosnku (można więcej)
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
sól, pieprz
ok. 10dag zółtego sera
szczypiorek lub natka do dekoracji
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na pół (jak są duże to na cztery).
Śmietanę kremówkę wlać do garnuszka, dodać przyprawę do ziemniaków i wycisnięty czosnek.
Krótko zagotować na małym ogniu ciągle mieszając.
Przyprawić solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki.
Polać je śmietaną z ziołami i czosnkiem.
Posypać startym żółtym serem.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 30-40 minut.
Posypać zieleniną.
Można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz