sobota, 24 marca 2012

zupa miodzio:) -kartoflanka alpejska

Składniki

5 średnich ziemniaków
spory kawałek selera (powiedzmy 1/3 dużego jabłka o śr 8cm)
2 serki topione (nasze polskie prostokątne)
2 kostki rosołowe
2l wody
natka
kawałeczek słoninki - ok 5dag



Przygotowanie

1. ścieramy seler na dużych oczkach;
2. zalewamy wrzątkiem i dodajemy kostki rosołowe;
3. dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, gotujemy na niewielkim ogniu, aż zmiękną;
4. słoninkę kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni - uwaga nie spalić :)
5. do rondelka wkładamy dwa serki, dodajemy trochę smaku zupy i mieszamy lekko podgrzewając, aż się rozpuszczą;
6. przelewamy stopione serki do gara z zupą, dodajemy słoninkę, i dużo posiekanej natki pietruszki
Zupa jest przepyszna i smakuje wszystkim od malucha do starucha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz