sobota, 10 marca 2012

serniczek z malinami

Składniki

• 50 dag sera twarogowego (tłustego lub półtłustego) • 25 dag malin (lub truskawek) • 1 galaretka (malinowa lub truskawkowa) • 1½ szklanki śmietany kremówki • 1 torebka cukru waniliowego• 10 dag cukru
½ cytryny • 30 dag biszkoptów



Przygotowanie

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano na opakowaniu) i ostudzić.
Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę.
Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą.
 Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godz.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz