wtorek, 20 marca 2012

Nalewka z dzikiej róży.

Składniki



2 kg owoców dzikiej róży
1,5 l spirytusu
1 l wódki
4 szklanki miodu
garść goździków
2 torebki ekspresowej mięty
2 torebki ekspresowego rumianku
4 szklanki przegotowanej wody





Przygotowanie

Owoce dzikiej róży włożyć na noc do zamrażarki. Wypłukać, ponakłuwać szpilką w kilku miejscach każdy owoc. Wrzucić do dużego słoja i wsypać zawartość torebek mięty i rumianku oraz goździki. Wlać spirytus i odstawić na 1,5 miesiąca co kilka dni mocno potrząsając słojem. Po półtora miesiąca zlać płyn, przecedzić. Zagotować miód z wodą, wystudzić, wlać wódkę. Wszystko połączyć razem z nalewką i ostawić na minimum 3 miesiące. Najlepiej na pół roku. Kolor jest piękny-bursztynowy a smak rzekłabym miód w gębie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz