czwartek, 29 marca 2012

cyganski kociołek II

Składniki

1 kg ziemniaków, 20 dag świeżych grzybów (podgrzybki, maślaki), 2 buraki, 4 dag masła, 2 cebule, 1 łyżeczka majeranku, po 1/3 łyżeczki: kminku, suszonego oregano i bazylii, pieprz, sól; do wyłożenia garnka: kilka liści białej kapusty



Przygotowanie

Czas przygotowania: 50 min



Liście kapusty myjemy i wykładamy nimi dno dużego garnka lub szybkowaru (potrawę możemy też przyrządzić na ognisku, w żeliwnym kociołku). Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Grzyby czyścimy, myjemy, osączamy i kroimy w paski. Przygotowane składniki układamy w garnku warstwami, na przemian, zaczynając od ziemniaków, posypując każdą warstwę szczyptą soli, pieprzu oraz ziół. Ostatnią warstwę obkładamy kawałeczkami masła i przykrywamy liśćmi kapusty. Garnek przykrywamy szczelnie przykrywką, ustawiamy na średnim ogniu lub zasypujemy żarem z ogniska. Potrawę dusimy ok. 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz