piątek, 30 marca 2012

Pyzy z farszem i sosem wg M&Ł

Składniki


4 duże ziemniaki
2 jajka
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
margaryna do smażenia

Farsz mięsny:

0,3 kg mięsa z łopatki lub szynki
1 cebula
4 pieczarki
pół kostki rosołowej
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
kostka rosołowa
sol, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

Sos:


30 dag grzybów leśnych mrożonych lub świerzych
20 dag boczku wędzonego
1 cebula
2 łyżki zupy grzybowej w torebce Amino (dodatek nie jest konieczny)
świerzy koperek
przyprawy: warzywko, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, lubczyk
margaryna




Przygotowanie

ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do wystygnięcia przeciskamy ziemniaki przez praskę lub maszynkę do mięsa przekładamy masę ziemniaczaną na stolnice i wbijamy jajko wsypujemy na stolnicę część mąki pszennej (jest to ważne, ze nie do masy bezpośrednio a na stolnice, bo w ten sposób masa się mniej lepi) i wyrabiamy ciasto posypujemy masę solą i pieprzem co jakiś czas podsypujemy mąkę, jak się skończy pszenna mąka, podsypujemy ziemniaczaną ilość mąki zależy od sprężystości ciasta. Masa musi być głatka i się za bardzo nie kleić przygotowujemy farsz: mięso kroimy w kostkę, rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy na nią mięso, dodajemy pół kostki rosołowej, smażymy, cebulę i pieczarki siekamy, mięso przyprawiamy podanymi przyprawami, aby było dość pikantne, gdy mięso się podpiecze dodajemy cebulę i pieczarki i smażymy wszystko aż wyparuje cała woda, odstawiamy mięso w chłodne miejsce i czekamy aż wystygnie, następnie przekręcamy mięso przez
maszynkę dodając czosnek z masy ziemniaczanej oddzielamy kawałek i formujemy w dłoni placuszek, nakładamy na niego łyżeczką farszu mięsnego i zwijamy placuszek jak pieroga i formujemy podłużne kule uformowane pyzy obraczamy w mące ziemniaczanej na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy pyzy z dwóch stron na złoty kolor przygotowujemy sos: cebulę kroimy w piórka, boczek w drobniutką kosteczkę. W rondelku rozpuszczamy margarynę i podsmażamy cebulę z boczkiem. Następnie dodajemy grzyby (ja dodałam wcześniej ugotowane grzyby mrożone) i zalewamy 1,5 szklanki wody, podsypujemy warzywkiem. dusimy przez ok. 25 min co jakiś czas mieszając. następnie przyprawiamy podanymi przyprawami i dodajemy zupę w proszku, zamiast tej zupy można dodać mąkę rozpuszczoną w ziemnej wodzie. Zupa sprawi, że sos nam się zageści, gotujemy jeszcze ok. 5 min i podsypujemy koperkiem. Sos ten jest tylko przykładowy. Pyzy także śiwietnie smakują z dowolnym sosem pieczeniowym czy pieczarkowym. Smacznego!
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz