Składniki
Ciasto:
35 dag mąki,
17 dag cukru pudru,
17 dag masła,
1 jajko,
1 żółtko,
szczypta soli.
Nadzienie śliwkowe:
1/2 kg suszonych śliwek,
1 litr herbaty,
2 stołowe łyżki morelowych konfitur.
Przygotowanie
Nadzienie śliwkowe:
Śliwki umyć i odpestkować, moczyć przez 2 godziny w herbacie, potem zagotować, a po 10 minutach gotowania osączyć i ostudzić. Pokrajać na małe kawałeczki, połączyć z morelowymi konfiturami i odstawić do lodówki.
Ciasto:
Połączyć cukier, jajko całe, żółtko, sól i mąkę, następnie dodać masło. Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Połową ciasta w warstwie grubości 4-5 mm wypełnić dno tortownicy o średnicy 26 cm, tak by ciasto wystawało na brzegach ku górze.
Nałożyć na dno nadzienie śliwkowe i zagiąć brzegi ku środkowi. Rozwałkować resztę ciasta, wyciąć z niego paski o równej szerokości i układać je w kratkę. Ubić białko i maczając w nim pędzelek posmarować całą powierzchnię ciasta. Piec 50 minut w 200 stopniach. Wyjmować z tortownicy dopiero po ostudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz