czwartek, 12 stycznia 2012

Zupa niewolników

Składniki

2 filiżanki suchej czerwonej fasoli lub tyle samo fasoli z puszki,
1 średnia cebula,
110 g mielonej wieprzowiny,
6 małych papryczek chilli lub 6 płaskich łyżeczek chilli w proszku,
kostka bulionowa,
1,5 litra wody



Przygotowanie

Usuń gniazdka nasienne z papryczek. Opłucz miąższ. Pokrój je razem z cebulą na małe kawałeczki. Rozpuść kostkę bulionową w wodzie i wrzuć wszystkie składniki. Gotuj do chwili, aż fasola będzie miękka. (Jeśli użyłeś suchej fasoli – gotowanie trwa ok. 3 godzin, jeśli wziąłeś fasolę z puszki – tylko 20 min). Posól do smaku. Zmiksuj zupę na krem.

Uwaga! Zupa jest bardzo ostra!


Zupa według przepisu Pascala Brodnickiego, a nazwę wzięła od niewolników z Ameryki Płd, którzy ponoć się nią zajadali ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz