poniedziałek, 9 stycznia 2012

żeberka wieprzowe duszone z pomidorami

Składniki

-60-75 dag żeberekwieprzowych
-4 cebule
-2-3 ząbki czosnku
-75 dag pomidorów świeżych lub mrożonych
-sól
-pieprz
-2 łyżki mąki
-2 łyżki smalcu



Przygotowanie

-żeberka oczyścić , umyć , pokroić na porcje , oprószyć mąką i lekko zarumienić na rozgrzanym smalcu razem z posiekaną cebulą i czosnkiem
-przełożyć do rondla skropić wodą i dusić pod przykryciem ok 30 min
-umyte pomidory sparzyć wrzątkiem , obrać ze skórki , pokroić na cząstki , dodać do żeberek , udusić do miękkości , przyprawić do smaku solą i pieprzem
-można podawać żeberka do ugotowanej kaszy gryczanej lub ryżu z dodatkiem surówki
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz