środa, 4 stycznia 2012

Słodkie migdałowe rogaliki

Składniki

Świetny drobiazg do kawy.

Na 45 sztuk maleńkich ciasteczek


18 dag mąki,
10 dag zimnego masła,
5 dag cukru pudru,
1 żółtko,
5 dag zmielonych migdałów.

Do posypania: cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym.




Przygotowanie

Mąkę przesiej, posiekaj z zimnym masłem, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć miękkie, gładkie ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta, utocz cienkie wałeczki, krój na kawałki i nadawaj kształt rogalików. Ułóż na blasze, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Upiecz na jasnozłoty kolor (10-15 minut). Gorące rogaliki posyp cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.
Podobno najlepsze są po tygodniu ale i świeże są niezwykle smaczne.

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego nr 31 "Ciastka i Ciasteczka"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz