niedziela, 22 stycznia 2012

Chleb Pita od Arribeth

Składniki

1 1/4 szklanki letniej wody,
3 łyżki oliwy,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 szklanki mąki,
3 dag drożdży.




Przygotowanie

Drożdże rozmieszaj z wodą i odstaw na 5 minut. Dodaj do mąki razem z pozostałymi składnikami, wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na minimum 1 godz.
Przełóż na stolnicę, uformuj 6-8 (mnie wychodzi raczej 6 niż 8) płaskich krążków. Ułóż na papierze do pieczenia, przykryj i odstaw na 20 minut.
Piekarnik i blachę do pieczenia nagrzej do 260 C, zsuń na nią chlebki razem z papierem. Piecz 8-10 minut, aż lekko zbrązowieją i spuchną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz