sobota, 7 stycznia 2012

Pstrąg w białej pierzynce na pieczarkach i cebulce

Składniki

4 filety z pstrąga
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ziół do ryb
2 łyżeczki warzywka
świeżo zmielony pieprz
10 pieczarek
3 duże cebule
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia




Przygotowanie

Filety posypujemy z obu stron przyprawami (tj.warzywkiem, ziołami do ryb, pieprzem). Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 20 min.

Do miski wrzucamy jaja, roztrzepujemy je lekko widelcem, dodajemy mleko i majonez następnie mieszamy. Po czym dodajemy nasze filety i delikatnie obtaczamy w masie jajecznej. Odstawiamy na parę minut.

W tym czasie na oleju podsmażamy przecięte na pół pieczarki i pokrojone na duże kawałki cebule. Doprawiamy warzywkiem, pieprzem i majerankiem. Po ok. 5 min warzywa wyjmujemy z patelni.

Na patelni podsmażamy marynujące się filety (ok.10 min). Obsmażamy z obu stron. Podczas smażenia z naszej marynaty na filetach zrobi się smakowita "pierzynka".

Układamy na talerzu pieczarki z cebulką, a na wierzch rybkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz