środa, 18 stycznia 2012

Torcik walentynkowy

Składniki

opakowanie wafli tortowych w kształcie serca

słoiczek nutelli

słoiczek dżemu morelowego albo wiśniowego niskosłodzonego

płatki migdałowe albo posiekane orzechy

alkohol

polewa czekoladowa

dowolna dekoracja





Przygotowanie

Najprostsza wersja tego torcika wygląda tak:
Wafelki posmarować nutellą i dokładnie posklejać. Całość przyłożyć deską do krojenia i obciążyć, żeby wafelki nie zdeformowały się i nie rozkleiły.
Polać gotową polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Trzeba jednak pamiętać, że mimo iż torcik wychodzi smaczny, to jest też zabójczo słodki, więc można go zrobić w wersji nieco bardziej urozmaiconej.
1. Nutellę wymieszać z alkoholem - najlepiej z ajerkoniakiem i wódką, bo ajerkoniak zagęści krem, a wódka sprowadzi go do poprzedniej konsystencji. Tym kremem smarować wafle, każdą warstwę można posypywać płatkami migdałowymi, wafelki będą ładnie chrupać. Jeśli będziecie posypywać krem migdałami albo orzechami, posmarujcie też nutellą drugi wafelek, bo przez płatki migdałowe warstwy mogą się nie skleić.
2. Smarować wafle naprzemian nutellą z alkoholem i dżemem morelowym albo wiśniowym, w każdym razie jakimś lekko kwaskowym.
3. Można też zrobić krem z mleka skondensowanego tak jak w przepisie na wafle z karmelem i przekładać wafelki tylko nim albo w połączeniu z nutellą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz