piątek, 27 stycznia 2012

Chińska kuchnia w polskim domu

Składniki

Składniki:

filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
kawałek świeżego imbiru ( wielkość taka jak 2 ząbki czosnku)
garstka grzybów mun
makaron "mie"
sos sojowy


sól, pieprz, papryka chili ( jeśli ktoś lubi na ostro)
oliwa z oliwek do smażenia ( może byc olej sezamowy, migdalowy, nawet słonecznikowy)









Przygotowanie

Pierś z kurczaka rwiemy bądź kroimy na drobne kawałki i macerujemy w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu. Obie papryki i cebulę kroimy w paski. Grzyby namaczamy na kilka minut we wrzątku.

Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy chwilę na patelni, aż uwolni się zapach. Dodajemy kurczaka i znowu chwile smażymy. Po chwili dodajemy resztę składników ( namoczone grzyby kroimy w cienkie paseczki) Doprawiamy solą, sosem sojowym i opcjonalnie chili.Wszystko dusimy ok 7-8 minut, często mieszając. Dwie porcje makaronu mie ( w opakowaniu są trzy) namaczamy na 5 minut we wrzątku. Po tym czasie odcedzamy i mieszamy z resztą. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz