wtorek, 3 stycznia 2012

Kurczak ze szpianakiem i serem Brie

Składniki

Nie podaję dokładnych ilości, bo to zalezy od liczby głodomorów w domu :)

*   piersi z kurczaka

*   musztarda Dijon

*   szpinak mrożony (w takich małych kosteczkach lub walcach, np. Hortexu)

*   ser Brie

*   sól i pieprz



Przygotowanie

1.   Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć folią aluminiową. 

2.   Pojedynczą pierś z kurczaka rozcinamy na dwa kotlety. Rozbijamy dośc cienko (ale trzeba uważać żeby nie popękała)

3.   Smarujemy cieniutko musztardą Dijon kazdego kotleta. (pół łyżeczki musztardy na jednego)

4.   Na środku każdego kurczaka kładziemy warstwę szpinaku (wcześniej należy od rozmrozić i odcisnąć! Ilość zależy od naszych upodobań, średnio taka jedna kosteczka z Hortexu na dość dużego kotleta) oraz po 2 platerki sera Brie. Lekko solimy i pieprzymy.

5.   Zwijamy (zaczynamy od krótszego końca, tak żeby złącze znajdowało się na dole. Z wierzchu przyprószamy jeszcze nieco solą i pieprzem.

6.   Pieczemy ok 10minut, aż mięsko lekko się przyrumieni z wierzchu. Nie przewracamy go w trakcie pieczenia.

Jako, że ostatnio na moim stole królują różne zawijaski z kurczaka, nie mogło zabraknąć jednego ze szpinakiem :) Naprawdę polecam - mój chłopak był zachwycony :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz