piątek, 27 stycznia 2012

Baba orzechowa genialna !

Składniki


150g masła
150g cukru
100g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g zmielonych migdałów LUB orzechów włoskich
2 jajka
1 żółtko
1 duże jabłko


W oryginalnym przepisie były migdały lub orzechy włoskie, ale ja osobiście nigdzie mielonych włoskich nie widziałam natomiast w Lidlu czasami mozna dostać mielone orzechy laskowe i z nimi ciasto jest fantastyczne takie jakby nugatowe 



Przygotowanie

Składniki na 8 porcji.
1 porcja zawiera ok. 390 kcal.
Przygotowanie ok. 90 minut.

Utrzyj masło z cukrem na puch. Kolejno dodaj jajka i żółtko, utrzyj. Posyp mąką wymieszaną z proszkiem, wymieszaj, a następnie dodaj migdały lub orzechy i krótko zamieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w niewielkie cząstki. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą forme z kominem. Powtykaj do ciasta cząstki jabłka. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. godzinę (do suchego patyczka). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale ja zwykle tego nie robię - ciasto samo w sobie jest fantastyczne ! Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz