czwartek, 5 stycznia 2012

Yarissa- autorska ostra pasta mojego taty

Składniki

1 kg naprawdę ostrej, czerwonej papryki


10 puszek pomidorów- po 400 g


Płaska łyżka kolendry- utłuc w moździerzu- nie przesadzać z ilością, bo wyjdzie bardzo kolendroaromatyczne:P

łyżka wegety


4-5 ząbków czosnku- przez praskę


olej






Przygotowanie

Paprykę pokroić w cienkie plasterki i w wielkim garnku usmażyć na oleju, aż "siądzie".

Wtedy wrzucić 10 puszek pomidorów, kolendrę, wegetę, czosnek. Zaczekać, aż się zagotuje i ZMIKSOWAĆ. Potem gotować na wolnym ogniu, aż się odparuje i uzyska odpowiednią gęstą konsystencję.

Na końcu może wydawać się zbyt ostra, ale w słoiku będzie odrobinę łagodniejsza- nie opłaca się dodawać pomidorów.

Przelewać ciepłą Yarissę do umytych słoiczków (polecam małe po koncentracie, bo ze względu na naturalność lubi się psuć). Zamknąć słoiki i pasteryzować- 10-15 min od momentu zagotowania. Wyłączyć gaz i zostawić słoiki w garnku na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz