środa, 25 stycznia 2012

Tort wiśniowo-rumowy

Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
125 g margaryny,
cukier waniliowy,
2 żółtka,
ćwierć szklanki cukru pudru,
łyżka kwaśnej śmietany,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Biszkopt:
6 jajek,
10 dag cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa wiśniowa:
1/2 l kompotu z wiśni,
1/2 kg wydrylowanych wiśni z kompotu,
10 dag cukru,
szczypta cynamonu,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
 opakowanie galaretki wiśniowej.

Masa rumowa:
250 g masła,
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
125 ml mleka,
aromat rumowy,
polewa czekoladowa.



Przygotowanie

Ciasto kruche:
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników, szybko zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie przełożyć do tortownicy i nakłuć widelcem. Piec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200ºC. Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjąć z tortownicy i od razu ułożyć na paterze( jest bardzo kruche i łamliwe po całkowitym wystudzeniu).

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, ubijając powoli wsypać cukier i dodawać po jednym żółtku. Następnie  dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy na złoty kolor w temperaturze 175ºC. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na dwa krążki.
Masa wiśniowa:
wiśnie osączyć. W 1/2 szklanki kompotu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i cynamonem.
 Do gotującego się soku, wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną. Gotować do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dokladnie wymieszać. Dodac wiśnie i odstawić do wystygnięcia.

Masa rumowa:
do garnka wbić jajka, wsypac cukier i roztrzepać mikserem. Podgrzać mleko i gorące wlać do masy jajecznej. Mieszając, gotować, aż do wrzenia. Masę schłodzić. 
 Utrzeć masło i dodawać po łyżce masy jajecznej. Na koniec dodać aromat rumowy.

Na krążek ciasta kruchego wyłożyc tężejącą masę wiśniową, przykryć krążkiem biszkoptowym, lekko docisnąć i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Następnie posmarować biszkopt masą rumową i położyć drugi krążek biszkoptowy. Posmarować masą boki tortu, a wierzch polać polewą czekoladową. Na wierzchu toru z masy rumowej  zrobic szprycką rozetki. Na rozetkach można położyć po jednej wiśni. Ja położyłam ozdoby z czekolady. Środek ciasta udekorować dowolnie.
 Ja udekorowałam żywymi różami.

Tortownica 26 cm.

Przepis znalazłam w wydawnictwie "Ciasta na stół" i zmodyfikowałam go po swojemu.


  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz