Składniki
Ciasto kruche: 35 dkg. Mąki12 dkg. Cukru10 dkg. Masła/margaryny1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki gęstej śmietany Zagnieść wszystko i włożyć do lodówki na 1 godz. Po wyjęciu część rozłożyć na blasze, zapiec do zrumienienia. Druga część na wierzch.
Przygotowanie
Sernik:60 dkg. Sera8 dkg. Masła15 dkg. Cukru3-4 jajka1 cukier waniliowy1 łyżka budyniu śmietankowego (lub mąki ziemniaczanej)rodzynkiskórka pomarańczowa Ser zmielić, żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodajemy ser, budyń i masło, dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Ostrożnie wymieszać razem dodając rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyłożyć na zapiekane ciasto.Z surowej części ciasta robimy kratkę na wierzchu. Piec 50-60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz