poniedziałek, 16 stycznia 2012

Zraziki mielone w sosie cebulowym

Składniki

 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe
 1 czerstwa bułka
 2 jajka
 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki
 2 łyżeczki musztardy
 sól, pieprz
 mąka
 olej lub smalec do smażenia


 SOS

 2 duże cebule
 sól , pieprz
 1 łyżeczka mąki
 2 łyżki tłuszczu



Przygotowanie

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie .
Do mięsa dodać jaja ,pietruszkę ,musztardę ,odciśniętą z wody bułkę oraz sól i pieprz do smaku.

Wyrobić  jednolitą masę i formować niewielkie wałeczki , lekko spłaszczyć, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

2 cebule drobno posiekać i usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu na ładny dobrze złoty kolor.
Do usmażonej cebuli dodać szklankę wody ,sól, pieprz i zagotować.
Następnie końcówką do rozdrabniania warzyw - zmiksować . Do zmiksowanej cebuli włożyć usmażone zraziki i dusić na malutkim ogniu ok.10 min . W razie potrzeby uzupełniać wodą.
Na koniec dodać pozostały tłuszcz ze smażenia zrazów i zamieszać.
Uważać aby w trakcie duszenia  nie przypalić.
Jeśli uważamy,że sos jest za mało gęsty ,podprawić 1 łyżeczką mąki rozrobionej w zimnej wodzie i zagotować mieszając.

Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami
                                                                     SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz