niedziela, 29 stycznia 2012

Knedle z pieczarkami -pychotka

Składniki

1/2 kg kartofli15 dkg mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej3 jajka1/2 kg pieczarek 20dkg cebuli2 łyżki tłuszczu1 łyżka tartej bułki sól, pieprz10 dkg startego ostrego żółtego serałyżka masła



Przygotowanie

przyrządzić ciasto jak na knedle ( ugotować kartofle , zimne przepuścić przez maszynkę , dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 2 jajka , dobrze wyrobić )pieczarki oczyścić , umyć i osuszyć cebulę obrać i pokroić w kostkę , poddusić na tłuszczu , gdy się zacznie zarumieniać , dodać pieczarki , udusić ok 30 min uduszone pieczarki drobno pokroić lub zmielić , dodać jajko i bułkę tartą , posolić , popieprzyć z ciasta formować wałki , a następnie każdy wałek pokrajać na porcje , z których na dłoni zanurzonej w mące formować placuszki o grubości ok 1 cm , wykładać na śrobek farsz z pieczarek , sklejać na kształt kulekugotować w osolonej wodzie ugotowane odcedzać i układać na talerzach , polewać stopionym masłem i posypywać startym żółtym seremŻyczę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz