niedziela, 8 stycznia 2012

Sernik Snickers bardzo prosty i pyszny

Składniki

Spód: 
* 0,5 kg maki 
*20 dag masła lub margaryny
*pół szkalnki cukru pudru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 jajko
Masa serowa:
*1 kg twarogu
*6 jajek
*1 szkalnka cukru pudru
*100 ml mleka
*100 ml oleju
*1 opakowanie budyniu waniliowego (najlepiej Delecta)
*4 krople aromatu waniliowego
*opakowanie cukru waniliowego
Wierzch:
*1 mleko skondensowane słodzone (Gotować mleko przez 3h w puszce, która musi być przykryta w całości wodą, w miarę wyparowywania dolewać wody, aby puszka zawsze była zalana)
*2 czekolady mleczne
*20 dag orzeszków ziemnych



Przygotowanie

Spód:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masło, które na ok 30 min wyjmujemy z lodówki, żeby nie było mocno twarde oraz jajko. Zagnieść ciasto, podzielic na 2 części i włożyć je do zamrażalnika na ok 45 min. (tak, aby lepiej się ucierało na tarce, powinno byc twarde) :)
Masa serowa:
Ser dwukrotnie zemleć, lub kupić mielony (ja wybieram ten, jest mniej roboty a cena podobna :).Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo zmielony ser, budyń w proszku, mleko oraz olej i miksować. Następnie wymieszać całą masę z pianą z białek (bardzo delikatnie).
Blachę posmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą i zetrzeć ciasto, na ciasto wylać masę serową. Piec w temperaturze 190 C ok 1,5h (lub sprawdzić widelcem lub szpikulcem czy ciasto jest już gotowe, a jest gotowe, gdy wyjmujemy czysty widelec) :)
Wierzch ciasta:
Na sernik (może być lekko ciepły) rozsmarować karmel, następnie wysypać równomiernie orzeszki.
Rozpuścić czekolady z odrobiną mleka bądź w misce na garnku z gotującą się wodą (wtedy bez mleka) i powstałą polewą polać równomiernie orzeszki. Wstawić do lodówki na kilka godzin inaczej czekolada nie stężeje dobrze.
Ciasto jest pyszne!
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz