czwartek, 26 stycznia 2012

Zebra łatwiutka

Składniki

5 jajek
3 szkl.mąki
1/2 proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl.cukru
1 szkl.oranżady(może być woda mineralna-gazowana)Ja daje Fantę
1 szkl.oleju
kakao



Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem , potem dodajemy na przemian mąke z proszkiem , olej , oranżadę . 2/3 masy wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą , a do 1/3 dodajemy kakao według upodobania . Masę kakaową delikatnie wylewamy na jasna masę i kręcimy lekko widelcem po powierzchni by powstały biało brązowe wzorki . Pieczemy ok.45min.w temp.180-220 st.

Ja ciasto robię w dużej formie do babki z kominem.Wychodzi marmurkowa baba

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz