poniedziałek, 16 stycznia 2012

gołabki z warzywami

Składniki

duża główka młodej kapusty
30 dkg mrożonej włoszczyzny lub mieszanki warzywnej
50 dkg mielonego mięsa
jajko
garśc bułki tartej
przyprawy sól,pieprz



Przygotowanie

Kapustę w całości gotujemy 20 minut po tym czasie wyjmujemy i studzimy.Po ostudzeniu rozbieramy na liście.
Mrożone warzywa miksujemy lub rozdrabiamy dodajemy mięso
jajko,bułkę tartą przyprawiamy solą i pieprzem,wyrabiamy.
Na liście nakładamy farsz mięsno } warzywny zwijamy gołąbki.Układamy w naczyniu żaroodpornym  wysmarowanym oliwą lub olejem,wierzch skrapiamy olejem lub oliwą przykrywamy resztą liści lub folią aluminiową.Zapiekamy 1 godzinę w piekarniku 200 stopni C .Po zapieczeniu polewamy dowolnym sosem ( pomidorowym,koperkowym,grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz