niedziela, 8 stycznia 2012

Spagetti szybkie i łatwe

Składniki

ok. 350 g mięsa mielonego (najlepiej kiedy jest świeżo zmielone)


1 puszka pomidorów


koncentrat pomidorowy


makaron spagetti


cebula


ząbek czosnku


zioła (ja używam bazylii, tymianku i ziół prowansalskich)


sól, pieprz


2 łyżki oliwy


łyżka masła


ser do posypania





Przygotowanie

1) Mięso usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem do smaku. odstaw do innego naczynia

2) Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę oliwy, smażymy na niej na złoty kolor wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek.

3) Pomidory, jeśli są w całości - rozgniatamy i wlewamy na większą patelnię, dodajemy wcześniej usmażone mięsko oraz cebulę z czosnkiem, wszystko mieszamy dodając koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku ziołami.

4) Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.

5) Na makaron wykładamy sos, posypujemy startym serem

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz