wtorek, 24 stycznia 2012

Rolada z kremem śmietanowym

Składniki

Składniki ciasta:
6-7 jajekszczypta soli20 dkg cukru2 torebki  cukru waniliowego20 dkg mąki tortowej4 łyżki ciepłej wodyok.1/2 tabliczki tartej czekolady
ok.5-7 dkg kakao ciemnegoduża blacha
ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniuKrem:
1/2 litra śietany kremówki 36%25 dkg serka waniliowego3 łyżeczki żelatyny3 op. śmietana-fix3 łyżki cukru pudruponadto: dowolne owoce np.brzoskwinie lub ananasy i zielona galaretka do dekoracji



Przygotowanie

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli.
Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć  na masę . Potem dolać wody i dalej ubijać . Przesiać mąkę, kakao i tartą czekoladę . Dodać pianę z białek i wszystko wymieszać . Blachę wyłożyć pergaminem. Dokładnie rozprowadzić ciasto i włożyć do piekarnika na ok 10-13 minut.
Gotowe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem, zdjąć papier do pieczenia i zrolować ciasto. Odczekać kilka godzin aby ostygło.
Żelatynę  namoczyć w niewielkiej ilości wody  i odstawić.Po ok.5 minutach rozpuścić na niewielkim ogniu i oziębić.Śmietanę ubić na sztywno połączyć ze śmietana-fix i cukrem pudrem,dodać serek waniliowy i żelatynę,oraz owoce pokrojone w kostkę dowolnej wielkości.Zostawiając kilka do dekoracji.
Rozwinąć zimne ciasto -posmarować kremem śmietanowo-serowym i zwinąć.Obsmarować całą dokoła i z wierzchu i ozdobić wg uznania.
Żelatynę można zastąpić galaretkę w dowolnym smaku i zmienia się całkowicie smak ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz