sobota, 14 kwietnia 2012

Poledwice wieprzowe marynowane

Składniki

3 poledwice wieprzowe okolo 1,5 kilo

marynata:

2 czerwone cebule
5 zabkow czosnku
100 ml sosu soja
1 lyzeczka sosu liquid smoke (mozna ominac)
2 lyzki sosu worcestershire
2 lyzki miodu w plynie
50 ml oleju rzepakowego z zimnego tloczenia
2 lyzeczki czerwonej, ostrej papryki w proszku
1 galazka swiezego rozmarynu
2 galazki swiezej szalwi
8 galazek swiezego tymianku i pare jego kwiatow
5 galazek swiezego oregano i pare jego kwiatow

Do podania:

ugotowane ziemniaki i marchewki w tym samym garnku
usmazone na masle kurki przyprawione odrobina curry sola i bialym pieprzem, koperek do posypania ziemniakow




Przygotowanie

,

Poledwice oczyscic dokladnie z blon, ewentualny tluszcz nie usuwac, powoduje bardziej soczyste mieso.

Cebule pokroic na lodki, czosnek obrac i pokroic zabki wzdluz na polowki.

Marynata:
sos sojowy wymieszac z przyprawami trzepaczka do rozpuszczenia miodu, dodac olej i porzadnie trzepaczka wszystko polaczyc.

Do naczynia zaroodpornego, (odpowiednej wielkosci, poledwice maja miec ciasno) ,wlac marynate i wlozyc mieso. Obracac poledwice tak zeby marynata dokladnie dostala sie ze wszystkich stron. Na mieso wylozyc cebule i czosnek i przyciskajac reka do miesa przykryc je marynata, dodac ziola na wierzch, przykeyc folia spozywcza i wstawic do lodowki na conajmniej 3 godziny. Mieso moze sie marynowac w lodowce przez noc.

Wyjac forme z lodowki godzine przed pieczeniem.

Piekarnik nastawic na 200 st C grill bez termoobiegu. Grillowac 10 minut, odwrocic poledwice na druga strone i grilowac nastepne 10 minut. Sprawdic, czy sok nie jest czerwony w najgrubszym miejscu miesa. Wyjac z piekarnika i odstawic na 10 minut pod folia metalowa.

Poledwice pokroic na skosne plastry w poprzek miesnia, wylozyc na polmisek i zalac sosem z pieczenia razem z przyprawami z pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz