Składniki
Ciasto
45 dag mąki( przesiać)
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
6-7 łyżeczki dzem pożeczkowy lub itp.
3-4 łyżki kakao
1,5 szklanka mleka
1,5 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka = 250 ml
Polewa
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Lub gotowa polewa i dowolna posypka.
Przygotowanie
Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki , cały czas ubijać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy . Ciasto przelać do wysmarowanej blaszki i piec w temp. 180 stopni około godz. Po tym czasie Sprawdzić, czy patyczek wbity w środek będzie suchy. Jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli nie trzymać dalej. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować.
Polewa
Wszystkie składniki polewy cały czas mieszając zagotować. Trochę przestudzić i polać ciasto.
Podane składniki sa na dość dużą tortownice.Ciasto pieknie wyrasta i jest długo świeżutkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz