poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Jak kopiec kreta

Składniki

Ciasto
45 dag mąki( przesiać)
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
6-7 łyżeczki dzem pożeczkowy lub itp.
3-4 łyżki  kakao
1,5 szklanka mleka
1,5 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki cynamonu

1 szklanka = 250 ml

Polewa
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

Lub gotowa polewa i dowolna posypka.



Przygotowanie

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki , cały czas ubijać mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy . Ciasto przelać do wysmarowanej blaszki i piec w temp. 180 stopni około godz. Po tym czasie Sprawdzić, czy patyczek wbity w środek będzie suchy. Jeśli tak, to znaczy, że ciasto jest upieczone, jeśli nie trzymać dalej. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować.



Polewa
Wszystkie składniki polewy cały czas mieszając zagotować. Trochę przestudzić i polać ciasto.



Podane składniki sa na dość dużą tortownice.Ciasto pieknie wyrasta i jest długo świeżutkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz