piątek, 20 kwietnia 2012

Cukinia po chińsku z ryżem

Składniki

2 młode cukinie (najlepiej zielona i żółta)
Marchew
Cebula
Filet z kurczaka
Ryż (wg upodobań)
Sos sojowy
Olej
Przegotowana woda
Przyprawy: pieprz, papryka, bazylia



Przygotowanie

Ryż gotujemy na sypko. Filet z kurczaka kroimy w drobne kawałki. Podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, a po chwili dodajemy marchew i cukinię pokrojoną w grube      zapałki. Podlewamy sosem sojowym i w razie potrzeby odrobiną wody. Przyprawiamy ziołami według upodobań. Uwaga! Ostrożnie z solą, ponieważ sos sojowy jest dosyć słony! Dusimy pod przykryciem. Gdy mięso i marchew zmiękną odkrywamy, aby nadmiar wody wyparował i wytworzył się sos. Na talerzu wykładamy ryż formując tak jakby wieniec. W puste miejsce wykładamy zawartość patelni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz