niedziela, 8 kwietnia 2012

Babka maślankowa

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
3 łyżeczki syropu klonowego (płynnego miodu)
1 duże jajko
1/2 kostki masła
1 szklanka maślanki
kilka kropel aromatu waniliowego
 



Przygotowanie

Babka maślankowa jest dosyć słodka, wilgotna, ale puszysta. Ilość składników wystarcza na upieczenie ciasta w średniej wielkości formie "babkowej" (z kominkiem) lub małej keksówce.

Jak to zwykle z babkami bywa, ta też lubi, żeby wszystkie składniki miały jednakową temperaturę.

1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę przesianą z sodą, budyń,  maślankę, syrop klonowy i przestudzone masło.

Całość pieczemy ok. 50min. w temp. 180 stopni C (z termoobiegiem).

Uwagi:

 Pod koniec pieczenia warto przykryć ciasto folią, bo lubi się zbytnio przyrumieniać.

Ciasto smakuje dobrze w wersji "marmurkowej" (z kakao) i z makiem (1/3 szklanki sypkiego maku do surowego ciasta).

Smacznego! :o)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz