Składniki
Ciasto:
1 kostka margaryny1 szklanka cukru1/2 kg mąki pszennejokoło 50 ml (1/4 szklanki) mleka4 jajka3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżeczki kakaoniecałe 1/2 słoika dżemu
przyprawa do pierników
wydrążone wiśnie
Polewa:
około 3/4 szklanki cukru pudruolejek cytrynowy lub migdałowywoda
Przygotowanie
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy na przemian jajka i mąkę (wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piewrników). Ucieramy dalej. Wlewamy stopniowo mleko i wsypujemy kakao. Ucieramy do uzyskania puszystości. Teraz dodajemy dżem i ucieramy dalej. wsypujemy wydrążone wiśnie i delikadnie mieszamy.Ciasto wylewamy na dość dużą(ale bez przesady) blachę i pieczemy w gorącym piekarniku przez około 35-45 min. Gdy boki będą lekko przypalone, a środek napęknięty, wyciągany ciasto i zostawiamy do ostudzenia.
Polewa:
Cukier puder wsypujemy na głęboki talerz lub miskę. W środku robimy zagłębienie i wlewamy kilka kropelek olejku. Dolewamy przygotowaną wodę (tyle, aby polewa nie była bardzo gęsta, ale i żeby nie była rzadka)Zimne ciasto polewamy przygotowaną polewą. wkładamy w chłodne miejsce, aby polewa mogła nieco stwargnieć.SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz