środa, 18 kwietnia 2012

Babeczki z kremem mascarpone

Składniki

Ciasto na babeczki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
1 mały cukier waniliowy
3/4 łyżeczki proszku do piecznienia
3 żółtka
szklanka= 250 ml

Krem mascarpone:
25 dag serka mascarpone
8-10 dag jogurtu (musi być bardzo gęsty)
2 łyżki cukru pudru (można dać jedną, jeśli lubimy mniej słodkie)
25 dag borówki amerykańskiej lub jagód

2 łyżki miodu płynnego (najlepiej kwiatowego)
sok z cytryny



Przygotowanie

Mąkę przesiać, posiekać z chłodnym masłem, dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy wymieszany z cukrem. Zagnieść szybko ciasto, przełożyć do woreczka foliowego i schłodzić 1 godz w lodówce.
Foremki do babeczek wysmarować lekko masłem, wyłożyć cienko ciastem. Piec w 180°C około 15-20 min (w zależności od piekarnika).
Jogurt utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu serka, dalej ucierać, na końcu schłodzić w lodówce. Przy pomocy szprycy wyciskać krem na babeczki.
Udekorować borówką amerykańską. Miód wymieszać z kilkoma kroplami cytryny i lekko polać wierzch babeczek, żeby tylko się błyszczały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz