niedziela, 15 kwietnia 2012

Kurczak w mandarynkach

Składniki

● kurczak (ok. 1 kg)
● 4 łyżki masła
● kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml)
● łyżka miodu
● 8 mandarynek
● tłuszcz do formy
● sól, pieprz



Przygotowanie

■ Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem. Masło, miód i likier rozpuścić w rondelku i posmarować dokładnie kurczaka. Włożyć piersią do dołu do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 20 minut w temp. 220°C.
■ Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Po 20 minutach pieczenia przekręcić kurczaka, polać filiżanką osolonej wody i piec jeszcze 20 minut, polewając sosem z pieczenia. 5 minut przed końcem dodać mandarynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz