piątek, 27 kwietnia 2012

Baba Podolska wykwintna

Składniki

50 dag maki pszennej,
15 dag cukru,
15 dag masła,
15 żółtek,
3 białka,
2/3 szklanki mleka (czyli 1/6 litra),
5 dag drożdży,
3 dag migdałów,
5 dag rodzynek,
1/2 laski wanili lub 1 opakowani cukru waniliowego,
1 kieliszek spirytusu,
szczypta soli,
ewentualnie szczypta szafranu,



Przygotowanie

Zagotować mleko i zaparzyć nim połowę mąki. (trzy łyżki mleka należy zostawić)Zaparzoną mąkę dobrze rozetrzeć, aby nie było gródek i zostawić do wystygniecia. Drożdze rozetrzeć z trzema łyżkami mleka i wlać do zaparzonej i wystudzonej mąki. Wymieszać rozczyn i zostawić w ciepłym miejscu aż podrośnie. Żółtka ubić z cukrem na białą pulchną masę. Do rozczynu dodać utarte żółtaka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Ciosto wyrabić dokładnie (można użyć makutry i drewnianego ucieraka). Obrane ze skórki migdały posiekać, rodzynki umyć, sparzyć i posączyć. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta migdały, rodzynki, spirytus (ewentualnie wymieszany z szafranem), sztywną pianę ubitą z białek i posiekabną wanilię (cukier waniliowy). Formy wysmarowane masłem wypełnić ciastem do 1/3 wysokości i zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne należy wstawić je do piekarnika nagrzanego do rtempetatury 200 C i piec 1 godzinę. Po przestudzeniu ciasto wyjąć z formy i polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz