wtorek, 3 kwietnia 2012

thiramisu

Składniki

1/2 litra słodkiej śmietany 30%, 1 cukier waniliowy, 4 serki homogenizowane waniliowe, 1 galaretka cytrynowa, 2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej, 6 łyżek koniaku, 2 opakowania dużych biszkoptów, kakao do posypania, 1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania.



Przygotowanie

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i, tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i koniaku przygotować poncz i maczać w nim biszkopty do połowy.

W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz